Planken
met de lekkerste kaas
Hoe werkt het een kaasplankje?
Een kaasplank met alleen kaas is niet compleet. Daar horen andere lekkere hapjes bij om mee af te wisselen, zodat je ook de smaken van de kazen kunt onderscheiden. Denk hierbij aan de volgende hapjes:
- Kaas dipper zoals honing mosterd of vijgen
- Mosterd
- Fruit zoals druiven, blauwe bessen of aardbeien.
- Verschillende noten zoals walnoten, amandelen of hazelnoten.
- Jam of stroop of honing voor bij de kaas.
- Noten en vijgen brood of andere varianten.
- Olijven of zongedroogde tomaatjes.
- Borrelbrood, stokbrood
- Worst naar keus denk algemene en bv een peper worstje
- Gedroogd fruit zoals abrikozen, dadels of vijgen.
Wat drink je bij de kaasplank?
De kazen kun je goed combineren met een wat stevigere rode wijn of een glaasje port. Natuurlijk is een mooie witte wijn ook erg lekker of wat dacht je van een streek biertje?
Tips:
- Leg de kaas ongeveer 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat de kazen op temperatuur komen. Zo komen de smaken beter tot zijn recht.
- Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Een mix van koeien- en geitenkaas is gewenst!
- Het is leuk om af te wisselen, denk aan gesneden puntjes, blokjes, een half rondje etc.
- Gebruik ongeveer 250 gram kaas per persoon en ongeveer 4 tot 6 verschillende kazen is voldoende.
- Vergeet de borrelbroodjes niet ;)
Maak je een bescheiden plankje met een paar soorten kaas of kies je voor een luxe plank ...het kan allemaal!