Polderpotje wint stoofpottenwedstrijd

Op de Voorjaarsfair van Dykstrastate (Menaldum, Friesland) reikte Friese gedeputeerde Sietske Poepjes de hoofdprijs uit aan Sietske en Pieter Poortinga uit Emmeloord. Met het ‘polderpotje’, een stoofpot vol met polderproducten, wonnen ze een ballonvaart. Douwe Versluis van Landwinkel Versluis uit Emmeloord leverde alle ingrediënten voor het winnende gerecht. Het recept kunt u hieronder vinden.

In de jury zaten Friese gedeputeerde Sietske Poepjes (voorzitter jury), Peter Buijs-restauranteigenaar Op Hatsum, Dick Scholten-cateringservice Berlikum en Klaas Osinga-veehouder uit Oudega(W). Pieter Poortinga kon de hoofdprijs in ontvangst nemen.

‘We hebben allerlei recepten uit de beginjaren van de Noordoostpolder opgezocht. Zo kwamen we een recept tegen uit 1956 van een vrouw van een polderpionier. Dit recept hebben we als basis gebruikt. Samen met Douwe Versluis is vervolgens het polderpotje ontwikkeld.

Recept voor het Polderpotje

Voor de marinade gebruik je :

100ml olijf olie

4 eetlepels ketjap manis

Fijn gesnipperd sjalotje

1 laurierblad (vers)

Theelepel gemixte peperkorrels, grof gemalen

Vervolgens snij je het biologische rundvlees, riblappen in stukjes, en laat dit in de marinade een aantal uren staan. Minimaal 6 uren.

Na die 6 uren snij je de groenten die geleverd zijn door de Landwinkel Versluis aan de Urkerweg in dunne repen.

De groente die we hiervoor gebruikt hebben zijn o.a. 1 rode paprika, 3 verschillende soorten ui, een gewone ui, rode uit en sjalotten, champignons, courgette, 1 prei, 1 winterpeen, een peterselie wortel, een gele wortel,pastinaak, plukje tijm, blaadje rozemarijn.

Eerst braad je het vlees aan en daarna stoof je de groente mee in de stoofpot totdat het vlees gaar is. Mocht je het vlees nog te flauw vinden kun je nog een half lepeltje sambal toevoegen.

Het lekkerste is om de stoofpot een dag van te voren klaar te maken.

Geniet van dit heerlijke stoofpotje gemaakt van biologische produkten.