Genieten van boerenkaas van de boerderij

Bij onze winkels vind u niet alleen koeien maar ook schapen en geitenkaas.
Direct van de boerderij dus echte boerenkaas.
Kaas gebruik je in salades, als broodbeleg, bij de borrel op een toastje, als dessert, om gerechten te gratineren of in kaassauzen.
Ook aan het fornuis in de keuken maak je de lekkerste cordon bleu met boerenkaas.
De kaasmakers van Landwinkel verstaan hun vak. 
Naast de gewone soorten van jong tot overjarig zijn de kruidenkazen erg in trek.
Steeds worden er weer nieuwe varianten aan het assortiment toegevoegd.
Onze (Land)winkeliers laten u dan ook met trots de kazen proeven.
Kaasboerderij Weenink maakt zijn kaas van rauwe melk en dat maakt zijn product onderscheidend en bijzonder.
Voor onze winkels zijn we altijd op zoek naar de lekkerste recepten en er worden receptenkaarten gemaakt met de producten die u in de winkels kopen kan.

Dit zijn onze belangrijkste kruidenkazen:

Fenegriek      
Komijn
Kruidnagel - komijn                              
Peper    
Honing - klaver
Daslook
Rozemarijn
Groene pesto

Pesto
Italiaans                                        
Brandnetel
Knoflook-ui
Bieslook
Mosterd
 

Fenegriek:

Fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfamilie.
De plant wordt ook wel 'foenegriek' of 'Grieks hooi' genoemd.
De plant wordt toegepast als keukenkruid.
Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en was reeds in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied.
Tegenwoordig wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Azië. 

Fenegriek is rijk aan ijzer en koper.

Uit dierstudies blijken gunstige effecten van extracten van fenegriek zaden op de bloedsuikerwaarden.
Ook bij mensen zijn er aanwijzingen dat consumptie van fenegriek zaden de glucosetolerantie kan verbeteren bij patiënten met diabetes.

fenegriek.jpg

Tips & Weetjes:

 Welke wijn bij welke kaas

De verscheidenheid in kazen is zo groot dat het onmogelijk is om 1 wijn te kiezen die bij een uitgebreid kaasassortiment past. 

Aandachtspunten:

  1. Ieder type kaas vraagt zijn eigen soort wijn
  2. In veel gevallen passen witte wijnen beter bij kaas dan rode wijn.
  3. Wijnen en kazen uit dezelfde streek passen meestal goed bij elkaar.
  4. Pittige kazen vragen eerder een frisse witte wijn dan een stevige wijn.
  5. Niet teveel verschillende kazen op een kaasplankje maakt het makkelijker om een hierbij passende wijn te kiezen.
  6. Wijnen met uitgesproken tannines zijn niet goed te combineren met kaas.
  7. Een overdosis hout in de wijn past niet goed bij kaas.
  8. Het zoetgehalte is belangrijker dan het alcoholgehalte.
  9. Bij erg zoute kazen past geen rode wijn
  10. Neem bij twijfel een witte wijn.

Algemene richtlijnen zijn:

  • Blauwader kaas (pittig): zoete witte wijn
  • Blauwader (mild): rode wijn, zoete witte wijn
  • Witte korst kaas: witte wijn
  • Gewassen korst kaas: zoete witte wijn
  • (Half) Harde kaas: rode wijn, hoe ouder de kaas hoe krachtiger de wijn.
  • Verse kaas: witte wijn, mousserende wijn

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn. 

Wist u dat:

  • Onze koeienkazen gemaakt zijn van rauwe verse melk?
  • We naast onze koeienkazen ook schaap en geitenkaas hebben?
  • Stroop een heerlijke dipper is om met kaas te eten?
  • Landwinkel heerlijke dippers in zijn assortiment heeft?
  • Graskaas gemaakt wordt van de eerste melk van de koeien die de wei ingaan in het voorjaar?
  • Dat jonge kaas ongeveer 4 weken rijpt?
  • Jong belegen kaas 8-10 weken rijpt?
  • Belegen kaas 16-18 weken rijpt?
  • Oude kaas 10-12 maanden rijpt?

koetje.gif